Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kverulant jako perspektivní buňka systému

31. 8. 2019

Kverulant je poměrně rozšířený druh věčného stěžovatele, trpícího nenášenlivostí a nenávistí a nemá nikdy dost. Takový člověk se vyznačuje zejména tím, že si vždycky najde důvod, proč si na něco ztěžovat nebo na někoho útočit. Jeho smyslem života je prosadit si stůj co stůj vlastní "pravdu", domáhá se svých domnělých práv a ohýbá si zákony či si ze zákonů vybírá jen to, co se jemu osobně hodí. Je to člověk mezi slušnými lidmi neoblíbený, nedá se s ním diskutovat, protože nikdy neustoupí a jen on má patent na pravdu. V určité skupině lidí jsou ale tito vítáni jako poplatní členové jejich společenství. Kverulant dokáže slušným lidem velice znepříjemňovat život, ať už jde o věčné stalkování, stěžování nebo obtěžování, případně je schopen i zatáhnout do svých malicherných sporů i policii nebo soudy. Je pro něj potěšením, když vyhraje svůj boj, a je mu jedno, jak toho dosáhne. Jeho praktiky připomínají socialistické i fašistické manýry, nestydí se za žádný podraz a ve své podstatě mu nejde o spravedlnost, nýbrž o to pokořit druhého člověka a co nejvíc mu ublížit. 

Tito lidé se dají zařadit mezi psychicky nemocné, neboť kverulantství je možné vložit mezi posttraumatickou stresovou poruchu a paranoidní poruchu. Jejich chování totiž se začíná projevovat již v dětství nebo v pubertálním věku, kdy cítí reálné nebo zdánlivé perzekuování své osoby a nevyslyšení svých proseb od autorit. 

Kverulant nezná hranice, nedá se s ním diskutovat a jede si to svoje, čímž se liší od jiných skupin lidí, například těch, kteří si oprávněně stěžují - s těmi je totiž možné vést konstruktivní diskuzi a nalézt případně i vhodný kompromis, navíc jsou schopni po vysvětlení uznat i jinou pravdu, než je ta jejich, umí si přiznat své chyby, omluvit se a při dlouhodobé diskuzi ji buď ukončí nebo změní svoji taktiku, protože sami vidí, že to nikam nevede a přestává je to bavit. Kverulant diskuzi nikdy neukončuje, nikdy nesleví ze svých požadavků, naopak vše stupňuje, aby se mu dostalo jeho potěšení. Za svoje problémy hází vinu na všechny kolem, jen u sebe si žádnou vinu nepřizná. Vše, co dělá, bere vážně a nedokáže se povznést a vidět věci s nadhledem.

Kverulant je de facto fanatik. Záleží na tom, jaká domnělá práva zastává, podle toho se řídí celý jeho život. I kdyby mu zbývala poslední hodina života, stejně by si našel několik různých chyb na ostatních a neváhal by na ně i tu poslední hodinu v životě upozorňovat a stěžovat si. Není s nimi lehké pořízení. Diskuze není možná, ignorování nezabírá, neboť kverulant píše, volá či otravuje stále dál. Nenechá vám ani chvilku klidu, protože co kdyby se zapomnělo na jeho dotěrné stěžování? Ve svém stěžování vidí dokonalou nápravu všeho kolem sebe, i když nenabízí žádné řešení.

Kverulanti často vystupují jako lidé s morálním poselstvím pro lidstvo, kteří vám budou vytrvale tvrdit, jak to s vámi myslí dobře. Navíc jsou to vysoce kvalifikovaní a vzdělaní lidé, kteří se vyznají ve všech vědních oborech, vůbec ve všem, všude byli, všechno znají a nikdy v životě neudělali chybu. Najde se mezi nimi i spousta jasnovidců a věštců, kteří ví o vás více než vy sami, umí číst myšlenky a vidí vám až do žaludku. Měli bychom se od nich co učit a až se od nich vše naučíme, tak se budeme muset učit znovu, protože my nikdy nedospějeme k jejich dokonalosti. 

POZOR! Kverulanství zabíjí! Tento typ člověka totiž může lehce dostat infarkt či mrtvici při diskuzi s vámi, měl by si pravidelně měřit tep a chodit se vydýchávat. Buďte k němu ohleduplní, neboť je to nemocný člověk, a v případě, že si nedáte pozor, mohli byste se stát vrahem. Ovšem ani podání první pomoci pro tohoto člověka není příjemná záležitost. Mohlo by se vám stát, že po podání první pomoci budete obviněn ze sexuálního obtěžování či za úmyslné vyvolání tohoto stavu nebo poskytnutí neodborné pomoci.

Krásné pojednání o kverulantech nabízí série knih o kokotismu od Dr. X. Crementa. Vřele četbu doporučujeme nejenom obětem kverulantů, ale i samotným kverulantům, neboť Dr. X. Crement nabízí možnost vyléčení této zlovolné poruchy. Pokud se budete chtít vyléčit, obraťte se na zmiňovaného doktora nebo napište nám a my vám rádi poradíme a pomůžeme!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář