Jdi na obsah Jdi na menu
 


Záchrana sochy maršála Koněva

31. 8. 2019

Jistě jste si v posledních dnech všimli, co se děje okolo sochy maršála Koněva na Praze 6. Lidé jsou rozděleni na dva tábory, kdy jeden tábor odsuzuje vandalismus a zakrývání sochy, druhý tábor vandalismus schvaluje a sochu by nejraději viděli ve šrotu. V druhém táboře jsou i zástupci radnice Prahy 6, kterým jsme dnes napsali email, kde nabízíme odkup sochy maršála Koněva. Stojíme o to, aby socha zůstala zachována.

snimek-obrazovky--3-jpg1.jpg

 

V případě kladného vyřízení naší nabídky bychom vás chtěli požádat o pomoc se zajištěním přepravy a nového umístění sochy maršála. Jsme toho názoru, že bude mnohem lepší, když bude socha v soukromém vlastnictví několika občanů, než aby byla po zlovůli radnici, která ji může odstranit i sešrotovat, kdy se jim zamane. 

Celá kauza kolem sochy maršála Koněva nám připadá absurdní. Pomník je vztyčen de facto jako poděkování Rudé armádě za osvobození Česka při druhé světové válce, nejde tedy o pomník jednoho muže, nýbrž i statisíců padlých. Udivuje nás postoj radnice Prahy 6, kdy se chovají k tomuto pomníku s neúctou (např. neodstraněním poškození sochy, zákazem vyčistit sochu,..), neboť jde o majetek obce, o který má být řádně pečováno. Rovněž nás udivuje neúcta k historii a k bojujícím i padlým vojákům Rudé armády na našem území. Myslíme si, že celkový postoj a postup radnice k této situaci je špatný. My (na jejich místě) bychom hned v počátku sochu nechali vyčistit bez zveřejňování jakýchkoliv informací o problematice. Tím by tato absurdní situace nenastala a zároveň bychom se správně postarali o památku. Pomníky například na hřbitově přeci také nenecháme zničit. 

Nevěříme tomu, že by nám radnice Prahy 6 vyhověla a sochu nám za 1 Kč prodala. Spíše si myslíme, že bronz se bude hodit do kapes úředníkům a do obecní pokladny. Mrzí nás, že musí docházet k takovým situacím a víme, že tento náš krok je naivní a pošetilý, ale neměli jsme dost času, abychom věc řádně promysleli a připravili se na případnou přepravu sochy, tudíž musíme jednat za pochodu. Chtěli jsme alespoň tímto malým krůčkem pomoci zachránit sochu maršála, s kterou by mělo být zacházeno s úctou jako s pomníky jiných velikánů. 

Podporujeme všechny občany, kteří se starají o to, aby socha nebyla zničena, poškozována ani zakrývána. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář